Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=9Jfy_ji1aJ8
Kluski lane na wodzie
Kluski lane na wodzie to sycące danie, które jest proste w przygotowaniu, wymaga minimalnej liczby składników i jest doskonałe jako dodatek do zup lub jako samodzielne danie z dodatkiem sosu. Ugotuj je samodzielnie w swojej kuchni i ciesz się ich delikatnym smakiem.
Składniki
- 1 szkło wody
- sól do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Przesiewamy mąkę do dużej miski i dodajemy sól do smaku.
Stopniowo dodając wodę, mieszamy składniki. Mieszać trzeba do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Zakrywamy miskę z ciastem i odstawiamy na 10 minut.
W międzyczasie w dużym garnku gotujemy wodę.
Po 10 minutach bierzemy łyżkę, maczamy ją w wrzącej wodzie, nabieramy porcję ciasta i zsuwamy je do garnka. Procedurę powtarzamy, aż zużycie wszystkiego ciasta.
Kluski gotujemy około 3-5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Gdy są gotowe, odcedzamy je na sitku.