Klopsiki z indyka z sosem grzybowym
Lekki i smaczny lunch
Składniki
- Kule
- 400 g Mielonka z indyka
- 3 Mały ząbek czosnku
- 1 mała Cebula szalotka
- 400 ml Woda duszona
- Przyprawa do indyka
- Czosnek niedźwiedzi
- szczypta soli
- Sos
- 1 mała czerwona cebula
- 15 g grzyby suszone
- 2 goździki czosnek
- 550 ml mleko
- 30 g skrobia ziemniaczana
- 200 ml woda
- 1⁄2 sok z cytryny
- olej
- sól
- Ml czarnego pieprzu
- Kurkuma
Najnowsze ulotki
Procedura
Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, roztarty czosnek, sól, przyprawę do czosnku niedźwiedziego. Dobrze mieszamy i formujemy małe kulki, które dusimy na wodzie, uważamy, aby woda wyparowała na patelni. Szybciej mamy ją pod przykryciem. Gdy mamy klopsiki zrobione zdejmujemy z ognia.
Na kropli oleju podsmażamy cebulę dodajemy grzyby, które chwilę moczymy.
Grzyby na cebuli podsmażać pod wodą .
Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w mleku i zalać grzyby, gotować do zgęstnienia.
Doprawić przyprawami i sokiem z cytryny.
Na koniec do sosu grzybowego dodajemy klopsiki z indyka, które wcześniej rozbełtaliśmy w wodzie i chwilę razem gotujemy.
Podawać z tarhona, lub makaronem i może być również ryż, każdy jak mu bardziej smakuje