REKLAMA

Klopsiki z indyka z sosem grzybowym

Lekki i smaczny lunch

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • Kule Dodano do
  • 400 g Mielonka z indyka Dodano do
  • 3 Mały ząbek czosnku Dodano do
  • 1 mała Cebula szalotka Dodano do
  • 400 ml Woda duszona Dodano do
  • Przyprawa do indyka Dodano do
  • Czosnek niedźwiedzi Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Sos Dodano do
  • 1 mała czerwona cebula Dodano do
  • 15 g grzyby suszone Dodano do
  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 550 ml mleko Dodano do
  • 30 g skrobia ziemniaczana Dodano do
  • 200 ml woda Dodano do
  • 12 sok z cytryny Dodano do
  • olej Dodano do
  • sól Dodano do
  • Ml czarnego pieprzu Dodano do
  • Kurkuma Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, roztarty czosnek, sól, przyprawę do czosnku niedźwiedziego. Dobrze mieszamy i formujemy małe kulki, które dusimy na wodzie, uważamy, aby woda wyparowała na patelni. Szybciej mamy ją pod przykryciem. Gdy mamy klopsiki zrobione zdejmujemy z ognia.

2. Krok

Na kropli oleju podsmażamy cebulę dodajemy grzyby, które chwilę moczymy.

3. Krok

Grzyby na cebuli podsmażać pod wodą .

4. Krok

Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w mleku i zalać grzyby, gotować do zgęstnienia.

5. Krok

Doprawić przyprawami i sokiem z cytryny.

6. Krok

Na koniec do sosu grzybowego dodajemy klopsiki z indyka, które wcześniej rozbełtaliśmy w wodzie i chwilę razem gotujemy.

7. Krok

Podawać z tarhona, lub makaronem i może być również ryż, każdy jak mu bardziej smakuje

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy