REKLAMA

Źródło: fashhotographic from Getty Images

Klasyczne naleśniki

Klasyczne naleśniki są cienkie i miękkie, zwykle podawane posypane cukrem pudrem, z dżemem lub owocami. To proste danie jest popularnym wyborem na śniadanie, drugie śniadanie lub deser. Naleśniki mogą być także nadziewane słodką lub słoną nadzieniem według smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 250 g mąki pszennej Dodano do
  • 500 ml Mleko Dodano do
  • 2 szt jajka Dodano do
  • 1 Szczypta Sól Dodano do
  • 2 łyżka stołowa cukier Dodano do
  • 1 łyżka stołowa olej roślinny Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, sól, cukier) i utwórz w środku dołek.

2. Krok

Do dołków dodaj jajka, rum i zacznij powoli dodawać mleko, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.

3. Krok

Często mieszaj i pozwól odstąć przez 20 minut.

4. Krok

Rozgrzej naleśnikarnię i posmaruj olejem. Wlej około 1/4 szklanki ciasta i równo rozprowadź po całej patelni.

5. Krok

Piec na średnim ogniu, aż dolna strona stanie się złotobrązowa (około 2 minuty), następnie obróć naleśnika i piecz jeszcze 1-2 minuty.

6. Krok

Jeśli ciasto piecze się zbyt szybko, zmniejsz temperaturę. Jeśli naleśnik jest zbyt gruby, dodaj więcej mleka do ciasta.

7. Krok

Powtórz proces z resztą ciasta. Przed każdym nowym naleśnikiem posmaruj patelnię olejem.

8. Krok

Podawaj naleśniki na ciepło, posyp je cukrem pudrem, posmaruj dżemem lub skrop miodem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy