REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=es7vHxLD7vA&ab_channel=TomekLach

Kiszone rydze

Tradycyjny przepis na kiszone rydze – pyszne i zdrowe przekąski, który można przyrządzić na wiele sposobów. Kiszenie rydzy przechowuje wszystkie dobrodziejstwa tych grzybów, a jednocześnie nadaje im wyjątkowego, kwaśnego smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg rydzy Dodano do
  • 1 liść laurowy Dodano do
  • 23 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • woda przegotowana Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Rydze dokładnie umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

2. Krok

W garnku zagotuj wodę i dodaj rydze. Gotuj je przez około 20 minut.

3. Krok

Kiedy rydze będą gotowe, odcedź je i przełóż do słoików.

4. Krok

Do każdego słoika dodaj ząbek czosnku, liść laurowy i ziarna ziela angielskiego.

5. Krok

Przygotuj solankę: w 1 litrze wody rozpuść 1 łyżkę soli. Następnie przelej ją do słoików, tak aby całkowicie przykryła rydze.

6. Krok

Dokładnie zamknij słoiki i odstaw na 2-3 dni w ciepłe miejsce.

7. Krok

Po tym czasie, kiszone rydze są gotowe do spożycia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy