REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=es7vHxLD7vA&ab_channel=TomekLach

Kiszone rydze

Tradycyjny przepis na kiszone rydze – pyszne i zdrowe przekąski, który można przyrządzić na wiele sposobów. Kiszenie rydzy przechowuje wszystkie dobrodziejstwa tych grzybów, a jednocześnie nadaje im wyjątkowego, kwaśnego smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg rydzy Dodano do
  • 1 liść laurowy Dodano do
  • 23 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • woda przegotowana Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Rydze dokładnie umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

2. Krok

W garnku zagotuj wodę i dodaj rydze. Gotuj je przez około 20 minut.

3. Krok

Kiedy rydze będą gotowe, odcedź je i przełóż do słoików.

4. Krok

Do każdego słoika dodaj ząbek czosnku, liść laurowy i ziarna ziela angielskiego.

5. Krok

Przygotuj solankę: w 1 litrze wody rozpuść 1 łyżkę soli. Następnie przelej ją do słoików, tak aby całkowicie przykryła rydze.

6. Krok

Dokładnie zamknij słoiki i odstaw na 2-3 dni w ciepłe miejsce.

7. Krok

Po tym czasie, kiszone rydze są gotowe do spożycia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy