Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=es7vHxLD7vA&ab_channel=TomekLach
Kiszone rydze
Tradycyjny przepis na kiszone rydze – pyszne i zdrowe przekąski, który można przyrządzić na wiele sposobów. Kiszenie rydzy przechowuje wszystkie dobrodziejstwa tych grzybów, a jednocześnie nadaje im wyjątkowego, kwaśnego smaku.
Składniki
- 1 kg rydzy
- 1 liść laurowy
- 23 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- woda przegotowana
Najnowsze ulotki
Procedura
Rydze dokładnie umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku zagotuj wodę i dodaj rydze. Gotuj je przez około 20 minut.
Kiedy rydze będą gotowe, odcedź je i przełóż do słoików.
Do każdego słoika dodaj ząbek czosnku, liść laurowy i ziarna ziela angielskiego.
Przygotuj solankę: w 1 litrze wody rozpuść 1 łyżkę soli. Następnie przelej ją do słoików, tak aby całkowicie przykryła rydze.
Dokładnie zamknij słoiki i odstaw na 2-3 dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie, kiszone rydze są gotowe do spożycia.