REKLAMA

Źródło: Pixabay

Kiszone buraki

Kiszone buraki to tradycyjna polska przekąska, która doskonale komponuje się z wędlinami oraz sałatkami. Są również jednym z kluczowych składników barszczu ukraińskiego.

REKLAMA

Składniki

porcje
3
  • 2 kg buraków Dodano do
  • 4 głowy czosnku Dodano do
  • 3 łyżki soli (bez jodówki) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Buraki dokładnie umyj (bez obierania), a następnie pokrój w talarki o grubości ok. 1 cm. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

2. Krok

W dużym naczyniu, jak np. garnku, umieść pokrojone buraki i czosnek. Posyp wszystko solą i dokładnie wymieszaj.

3. Krok

Przygotowane buraki umieść w słoju, ugniatając jednocześnie, aby uwolnić sok. Głowy do góry buraki powinny być całkowicie zakryte sosem. Jeśli sok z buraków nie zakrywa wszystkich buraków, dodaj trochę wody przegotowanej i wystudzonej, żebym powstał zalew.

4. Krok

Przykryj słoik płótnem bawełnianym lub gazą i gumką recepturką, aby umożliwić burakom \oddychanie\ podczas fermentacji. Odstaw słoik w ciemne, chłodne miejsce na minimum 2 tygodnie.

5. Krok

Po tym czasie buraki powinny być już odpowiednio zakiszone. Możesz je teraz przechowywać w lodówce i spożywać wedle uznania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy