REKLAMA

Źródło: Pixabay

Kiszone buraki

Kiszone buraki to tradycyjna polska przekąska, która doskonale komponuje się z wędlinami oraz sałatkami. Są również jednym z kluczowych składników barszczu ukraińskiego.

REKLAMA

Składniki

porcje
3
  • 2 kg buraków Dodano do
  • 4 głowy czosnku Dodano do
  • 3 łyżki soli (bez jodówki) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Buraki dokładnie umyj (bez obierania), a następnie pokrój w talarki o grubości ok. 1 cm. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

2. Krok

W dużym naczyniu, jak np. garnku, umieść pokrojone buraki i czosnek. Posyp wszystko solą i dokładnie wymieszaj.

3. Krok

Przygotowane buraki umieść w słoju, ugniatając jednocześnie, aby uwolnić sok. Głowy do góry buraki powinny być całkowicie zakryte sosem. Jeśli sok z buraków nie zakrywa wszystkich buraków, dodaj trochę wody przegotowanej i wystudzonej, żebym powstał zalew.

4. Krok

Przykryj słoik płótnem bawełnianym lub gazą i gumką recepturką, aby umożliwić burakom \oddychanie\ podczas fermentacji. Odstaw słoik w ciemne, chłodne miejsce na minimum 2 tygodnie.

5. Krok

Po tym czasie buraki powinny być już odpowiednio zakiszone. Możesz je teraz przechowywać w lodówce i spożywać wedle uznania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy