Źródło: Pixabay
Kiszone buraki
Kiszone buraki to tradycyjna polska przekąska, która doskonale komponuje się z wędlinami oraz sałatkami. Są również jednym z kluczowych składników barszczu ukraińskiego.
Składniki
- 2 kg buraków
- 4 głowy czosnku
- 3 łyżki soli (bez jodówki)
Najnowsze ulotki
Procedura
Buraki dokładnie umyj (bez obierania), a następnie pokrój w talarki o grubości ok. 1 cm. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
W dużym naczyniu, jak np. garnku, umieść pokrojone buraki i czosnek. Posyp wszystko solą i dokładnie wymieszaj.
Przygotowane buraki umieść w słoju, ugniatając jednocześnie, aby uwolnić sok. Głowy do góry buraki powinny być całkowicie zakryte sosem. Jeśli sok z buraków nie zakrywa wszystkich buraków, dodaj trochę wody przegotowanej i wystudzonej, żebym powstał zalew.
Przykryj słoik płótnem bawełnianym lub gazą i gumką recepturką, aby umożliwić burakom \oddychanie\ podczas fermentacji. Odstaw słoik w ciemne, chłodne miejsce na minimum 2 tygodnie.
Po tym czasie buraki powinny być już odpowiednio zakiszone. Możesz je teraz przechowywać w lodówce i spożywać wedle uznania.