REKLAMA
Źródło: pixabay
Keks świąteczny wilgotny
Świąteczna tarta z kandyzowanymi owocami.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 1 kg mąka samozbrylająca
- 10 g sól
- 100 g cukier
- 80 g Drożdże
- 600 g masło
- 2 szt jajko
- 375 ml mleko
- 100 g Lemoniada
- 100 g kandyzowana skórka pomarańczowa
- 300 g rodzynki
- 125 ml Rum
- 100 g cukier puder
- 200 g mąka migdałowa
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Najpierw należy przygotować zakwas. W letnim mleku rozetrzyj drożdże i dodaj odrobinę cukru. Pozostawić do wyrośnięcia.
2. Krok
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, jajka i 500 g roztopionego masła. Wlać zakwas i wyrobić ciasto.
3. Krok
Ciasto lekko posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Posiekać migdały, kandyzowane owoce, rodzynki i polać rumem.
4. Krok
Wyrobić ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Uformuj ciasto w arkusz i piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni, aż zbrązowieje.
5. Krok
Upieczoną tartę posmarować roztopionym masłem i oprószyć cukrem pudrem. Zawinąć w folię i odstawić na 2 tygodnie.