Źródło: Gajus via iStockPhotos
Kasztany z piekarnika w 35 minut
Kasztany jadłam po raz pierwszy na jarmarku bożonarodzeniowym i od tamtej pory jestem ich wielką fanką. Próbowałam różnych metod przygotowywania ich w domu i uważam, że są najbardziej chrupiące i soczyste w piekarniku. Ten przepis jest prosty, potrzeba tylko trochę cierpliwości, ale rezultat jest naprawdę tego wart. Mamy te pieczone kasztany co roku w okresie Bożego Narodzenia.
Składniki
- 1 kg świeże kasztany
- sól
- woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Kasztany należy najpierw umyć, a następnie pokroić w zakrzywioną stronę. Jest to ważny krok, którego nie należy pomijać, w przeciwnym razie mogą pęknąć podczas pieczenia. Z mojego doświadczenia wynika, że nacięcie w kształcie krzyża jest najlepsze, ponieważ ułatwia późniejsze obieranie.
Pokrojone kasztany umieszczamy w misce. Dodaj jedną łyżeczkę soli na kilogram kasztanów i dobrze wymieszaj kasztany, aby rozprowadzić sól.
Po posoleniu kasztany należy moczyć w wodzie przez około pół godziny. Dzięki temu będą soczyste w środku i nie wyschną podczas pieczenia.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni (grzanie górne i dolne)
Odsącz kasztany i rozłóż je na blasze do pieczenia. Najlepiej nie układać ich jeden na drugim, ale pojedynczo i w pewnej odległości.
Kasztany są teraz pieczone w piekarniku przez około 30-35 minut. Zalecam sprawdzenie kasztanów po 20 minutach i odwrócenie ich w razie potrzeby, aby upewnić się, że pieką się równomiernie.
Wyjąć kasztany z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przed obraniem i podaniem.