Karkówka w keczupie
Delikatna, soczysta karkówka pieczona w aromatycznym keczupie, to danie, które zadowoli każde podniebienie. Karkówka to mięso o wyjątkowym smaku, które w odpowiedni sposób przygotowane staje się prawdziwym kulinarnym arcydziełem.
Składniki
- 1 kg karkówki
- 500 ml keczupu
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz papryka słodka majeranek do smaku
- Woda do podlania
Najnowsze ulotki
Procedura
Karkówkę myjemy, osuszamy i nacinamy z obu stron. Następnie nacieramy solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
W brytfance rozgrzewamy olej, a kiedy będzie gorący, obsmażamy na nim mięso na dużym ogniu z obu stron.
Kiedy karkówka jest już dobrze obsmażona, zalewamy ją keczupem i dodajemy tyle wody, aby mięso było całkowicie przykryte.
Garnek przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu przez około 2 godziny. Co jakiś czas mieszamy, aby mięso nie przywarło do dna garnka.
Po upływie 2 godzin, sprawdzamy czy mięso jest już miękkie. Jeśli tak, zdejmujemy garnek z ognia.