Źródło: joannawnuk from Getty Images
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem to tradycyjne danie, które w mojej rodzinie przygotowuje się od pokoleń zawsze na Wigilię. Praktycznie co roku to ja zajmuję się jego przygotowaniem.
Składniki
- 1 Żarówka kapusty kiszonej
- 2 Okulary suszonego grochu
- 1 ks duża cebula
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Groch zalej wodą i odstaw na kilka godzin - najlepiej na całą noc, żeby był dobrze namoczony. Po namoczeniu groch gotuj w osolonej wodzie aż do miękkości.
Kapustę kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Dołóż prawie cały ugotowany groch. (Około 1/4 ugotowanego grochu najlepiej zostawić na koniec, żeby danie miało ładniejszą teksturę)
Cebulę kroić w drobną kostkę i smażyć na oleju, aż do zeszklenia. Tę cebulę dodajemy do garnka z kapustą i grochem.
Całość dusimy na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Co jakiś czas mieszaj, żeby danie się nie przypaliło.
Na koniec dodajemy resztę grochu, solimy i pieprzujemy do smaku.