REKLAMA

Źródło: joannawnuk from Getty Images

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem to tradycyjne danie, które w mojej rodzinie przygotowuje się od pokoleń zawsze na Wigilię. Praktycznie co roku to ja zajmuję się jego przygotowaniem.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 Żarówka kapusty kiszonej Dodano do
  • 2 Okulary suszonego grochu Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Groch zalej wodą i odstaw na kilka godzin - najlepiej na całą noc, żeby był dobrze namoczony. Po namoczeniu groch gotuj w osolonej wodzie aż do miękkości.

2. Krok

Kapustę kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Dołóż prawie cały ugotowany groch. (Około 1/4 ugotowanego grochu najlepiej zostawić na koniec, żeby danie miało ładniejszą teksturę)

3. Krok

Cebulę kroić w drobną kostkę i smażyć na oleju, aż do zeszklenia. Tę cebulę dodajemy do garnka z kapustą i grochem.

4. Krok

Całość dusimy na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Co jakiś czas mieszaj, żeby danie się nie przypaliło.

5. Krok

Na koniec dodajemy resztę grochu, solimy i pieprzujemy do smaku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy