REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/gVYF4aZkeiwZl7yE1u8B/b2d3b8d2709d612a11f3ba9898bd5f.jpeg)
Źródło: Oleksandr Prokopenko from Canva
Kalafiory smażone w cieście
Chrupiące kawałki kalafiora smażone w cieście to doskonała przekąska na imprezę lub dodatek do obiadu. Są proste do przygotowania i smakują wyśmienicie. Spróbuj!
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Kalafior
- 1 sztuka kalafior średniej wielkości
Ciasto
- 1 szkło mąki
- 1 szkło wody
- 1 sztuka jajko
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Smażenie
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Podziel kalafiora na małe różyczki.
2. Krok
Przygotuj ciasto - wymieszać mąkę z wodą, dodać jajko, sól i pieprz. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Krok
Różyczki kalafiora obtocz w cieście, a następnie smaż na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru.
4. Krok
Osącz kalafior na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.