REKLAMA

Kalafior pieczony w piekarniku

Kalafior pieczony w piekarniku to prosty i smaczny sposób nagotowanie tego warzywa. Delikatnie chrupiący na zewnątrz, a miękki w środku, to idealna przekąska lub dodatek do obiadu. Przygotowanie tego dania jest szybkie i łatwe, a smak zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 duży główka kalafiora Dodano do
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 1 łyżeczka papki wędzonej Dodano do
  • 1 łyżeczka kurkumy Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.

2. Krok

Kalafior dokładnie osusz.

3. Krok

W dużej misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, solą, pieprzem, papryką wędzoną i kurkumą.

4. Krok

Wrzuć kalafiora do miski z marynatą. Starannie wymieszaj, aby każda różyczka była starannie pokryta sosem.

5. Krok

Przełóż kalafior na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. Krok

Piecz kalafior w piekarniku przez około 25-30 minut, aż będzie delikatnie zrumieniony i miękki w środku.

7. Krok

Podawaj od razu jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2152 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Szybkie posiłki

2025 przepisy

Ciasta

378 przepisy