REKLAMA

Kalafior pieczony w piekarniku

Kalafior pieczony w piekarniku to prosty i smaczny sposób nagotowanie tego warzywa. Delikatnie chrupiący na zewnątrz, a miękki w środku, to idealna przekąska lub dodatek do obiadu. Przygotowanie tego dania jest szybkie i łatwe, a smak zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 duży główka kalafiora Dodano do
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 1 łyżeczka papki wędzonej Dodano do
  • 1 łyżeczka kurkumy Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.

2. Krok

Kalafior dokładnie osusz.

3. Krok

W dużej misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, solą, pieprzem, papryką wędzoną i kurkumą.

4. Krok

Wrzuć kalafiora do miski z marynatą. Starannie wymieszaj, aby każda różyczka była starannie pokryta sosem.

5. Krok

Przełóż kalafior na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. Krok

Piecz kalafior w piekarniku przez około 25-30 minut, aż będzie delikatnie zrumieniony i miękki w środku.

7. Krok

Podawaj od razu jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy