REKLAMA
Źródło: Chaded2557 from Getty Images
Kaczka pieczona w kawałkach
Prosty i smaczny przepis na kaczkę pieczoną podana w porcjach. Idealne danie na specjalne okazje. Kaczka podana z warzywami staje się soczysta i aromatyczna.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
Kaczka i przyprawy
- 1 sztuka kaczka
- 2 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka Mielony czarny pieprz
- 2 zęby czosnek
- 1 Łyżka Rozmaryn
Warzywa
- 6 Sztuka ziemniaki
- 3 Sztuka marchewki
- 2 Sztuka cebule
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Przygotować kaczkę, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie naciąć skórę i natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem.
2. Krok
Podgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy kaczkę przez około 1 godzinę.
3. Krok
W międzyczasie obieramy ziemniaki, marchewki oraz cebulę i kroimy w kostkę.
4. Krok
Po upieczeniu kaczki dodajemy pokrojone warzywa do brytfanny i wracamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
5. Krok
Upieczoną kaczkę kroimy na porcje i podajemy z warzywami.