:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rGRYF8aeZbUBRjq0KhkU/53827c50e391a18ae5476640863858.jpeg)
Jasny tart tarty serowy
Szarpany tart tarty jest prawdopodobnie znany wielu z was. Ale co powiesz na urozmaicenie tego klasycznego tarta trochę. Zamiast ciasta kakaowego użyj jasnego, dodaj owoce i dodatkowo zrób go w nieco zdrowszej wersji.
Składniki
Kosz
- 150 g Gładka mąka orkiszowa
- 100 g Pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 100 g Prażone migdały
- 50 g Białko użyłem smaku ciastek
- 80 g Słodzik ksylitol
- 2 żółtko
- 100 g masło
- 100 ml mleko
- 1 łyżeczka Cynamon
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- szczypta Sól
Nadzienie
- 500 g grudkowaty twarożek
- 250 g Delikatny twarożek
- 2 białka jaj
- 30 g Waniliowe białko lub słodzik
- 1 łyżka stołowa Golden cob (proszek)
- 15 g Słodzik flavdrops
- 1 szt Cukier waniliowy
- aromat waniliowy
- Truskawki i borówki
- płatki migdałów
Najnowsze ulotki
Procedura
Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Możemy tradycyjnie, ręcznie. Gotowe odłożymy na co najmniej pół godziny do zamrażarki.
Ubijemy białka na pianę. Złote ziarno i białko mieszamy z odrobiną wody. Następnie mieszamy wszystkie składniki do nadzienia.
Chłodzone ciasto dzielimy na 2 części.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rGRYF8aeZbUBRjq0KhkU/e1da671668e7cef4664c77f2b2996c.jpeg)
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzyj grubo jedną część ciasta.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rGRYF8aeZbUBRjq0KhkU/b90f524884b585ed84cd5d7103f191.jpeg)
Włożymy nadzienie.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rGRYF8aeZbUBRjq0KhkU/334c6d1f67ecc67a5f215e7271372c.jpeg)
Na desce przechowujemy owoce.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rGRYF8aeZbUBRjq0KhkU/9245b6657a8aa67bf43932d7d571d8.jpeg)
Na wierzch trzemy pozostałą część ciasta.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rGRYF8aeZbUBRjq0KhkU/f0c304dcdb3b34343ad28e2666be38.jpeg)
Posypałem szczyt płatkami migdałów.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rGRYF8aeZbUBRjq0KhkU/28241aef957c512220e4a0fe4b1279.jpeg)
Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 45min.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rGRYF8aeZbUBRjq0KhkU/4e72856ac256da659b6dbdcdc3b820.jpeg)