Jasny tart tarty serowy
Szarpany tart tarty jest prawdopodobnie znany wielu z was. Ale co powiesz na urozmaicenie tego klasycznego tarta trochę. Zamiast ciasta kakaowego użyj jasnego, dodaj owoce i dodatkowo zrób go w nieco zdrowszej wersji.
Składniki
Kosz
- 150 g Gładka mąka orkiszowa
- 100 g Pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 100 g Prażone migdały
- 50 g Białko użyłem smaku ciastek
- 80 g Słodzik ksylitol
- 2 żółtko
- 100 g masło
- 100 ml mleko
- 1 łyżeczka Cynamon
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- szczypta Sól
Nadzienie
- 500 g grudkowaty twarożek
- 250 g Delikatny twarożek
- 2 białka jaj
- 30 g Waniliowe białko lub słodzik
- 1 łyżka stołowa Golden cob (proszek)
- 15 g Słodzik flavdrops
- 1 szt Cukier waniliowy
- aromat waniliowy
- Truskawki i borówki
- płatki migdałów
Najnowsze ulotki
Procedura
Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Możemy tradycyjnie, ręcznie. Gotowe odłożymy na co najmniej pół godziny do zamrażarki.
Ubijemy białka na pianę. Złote ziarno i białko mieszamy z odrobiną wody. Następnie mieszamy wszystkie składniki do nadzienia.
Chłodzone ciasto dzielimy na 2 części.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzyj grubo jedną część ciasta.
Włożymy nadzienie.
Na desce przechowujemy owoce.
Na wierzch trzemy pozostałą część ciasta.
Posypałem szczyt płatkami migdałów.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 45min.