REKLAMA

Źródło: firnelf from Canva

Jabłkowy placek z kruszonką

Smaczny jabłkowy placek z kruchą kruszonką jest idealny na popołudniową kawę. Jest lekki, pełen owoców.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Koszyk

  • 350 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 150 g Cukru kryształowego Dodano do
  • 1 szt Proszek do pieczenia Dodano do
  • 150 g masło Dodano do

Treść

  • 1 kg jabłka Dodano do
  • 1 łyżeczka Cynamon Dodano do
  • 100 g Kryształowego cukru Dodano do

Okruszek

  • 150 g mąki pszennej Dodano do
  • 100 g Tekst Dodano do
  • 100 g Kryształowego cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia, którą posmaruj masłem.

2. Krok

Ciasto: W misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i masło i wypracuj gładkie ciasto.

3. Krok

Rozwałkuj ciasto i włóż do przygotowanej formy na dno i boki. Następnie odłóż do lodówki.

4. Krok

Treść: Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na ciasto. Dodajemy cynamon i cukr, mieszamy, a następnie rozprowadzamy na cieście.

5. Krok

Bułeczka: Mieszamy mąkę, masło i cukier w misce, aż uzyskamy grubszą bułeczkę. Równomiernie posypujemy bułeczkę na jabłkach.

6. Krok

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35-40 minut, aż będzie ładnie złociste. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie możemy podawać.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy