Źródło: firnelf from Canva
Jabłkowy placek z kruszonką
Smaczny jabłkowy placek z kruchą kruszonką jest idealny na popołudniową kawę. Jest lekki, pełen owoców.
Składniki
Koszyk
- 350 g mąki pszennej
- 1 szt jajko
- 150 g Cukru kryształowego
- 1 szt Proszek do pieczenia
- 150 g masło
Treść
- 1 kg jabłka
- 1 łyżeczka Cynamon
- 100 g Kryształowego cukru
Okruszek
- 150 g mąki pszennej
- 100 g Tekst
- 100 g Kryształowego cukru
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia, którą posmaruj masłem.
Ciasto: W misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i masło i wypracuj gładkie ciasto.
Rozwałkuj ciasto i włóż do przygotowanej formy na dno i boki. Następnie odłóż do lodówki.
Treść: Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na ciasto. Dodajemy cynamon i cukr, mieszamy, a następnie rozprowadzamy na cieście.
Bułeczka: Mieszamy mąkę, masło i cukier w misce, aż uzyskamy grubszą bułeczkę. Równomiernie posypujemy bułeczkę na jabłkach.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35-40 minut, aż będzie ładnie złociste. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie możemy podawać.