Źródło: Pixabay
Idealny sos do spaghetti
Sos do spaghetti jest kluczowym składnikiem włoskiego makaronu. Ten aromatyczny sos z domieszką pomidorów, czosnku i ziół idealnie komponuje się z makaronem, nadając mu niesamowitego smaku. Klucz do idealnego sosu do spaghetti to prostota. Skupiamy się na jakości składników, a nie na ich liczbie.
Składniki
- 1 Łyżka oliwy z oliwek
- 1 The Onion
- 500 g mielonego mięsa (wołowina/szynka)
- 800 g pomidorów pelati
- 1 łyżeczka soli
- 1⁄2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonych ziół włoskich
- 1 Łyżka cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 liść laurowy
- makaron spaghetti, ugotowany al dente
Najnowsze ulotki
Procedura
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Smaż do momentu, aż cebula stanie się szklista.
Dodaj mięso i smaż, aż będzie dobrze ubezpieczona.
Dodaj pomidory wraz z sosem, sól, pieprz, zioła, cukier, sos sojowy i liść laurowy. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj sos bez pokrywki przez około 45 minut, często mieszając.
Po upływie tego czasu, sos powinien zgęstnieć. Jeśli jest za gęsty, dodaj odrobinę wody.
Podawaj sos na ugotowanym al dente makaronie spaghetti.