REKLAMA
Źródło: MariaBrzostowska from Getty Images
Gulasz cielęcy
Jest to tradycyjny przepis na gulasz cielęcy. Mięso jest soczyste, a sos doskonale doprawiony. Spróbuj zrobić go sam, a zaskoczysz swoich gości!
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 800 g mięso cielęce
- 2 ks cebule
- 2 zęby czosnek
- 150 ml czerwone wino
- 3 łyżki Koncentrat pomidorowy
- 2 łyżeczki Majeranek
- 3 listy liść laurowy
- 5 ziarna ziele angielskie
- 2 łyżeczki słodka papryka
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Pokrój cielęcinę na kawałki i posyp solą i pieprzem.
2. Krok
Podsmaż mięso na patelni, aż będzie złotobrązowe.
3. Krok
Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek i smaż, aż zmiękną.
4. Krok
Dodaj wino i gotuj przez kilka minut.
5. Krok
Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i paprykę. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
6. Krok
Sprawdź smak i dodaj więcej soli lub pieprzu, jeśli to konieczne.