Źródło: Pixabay
Grzanki Czosnkowe
Grzanki czosnkowe to prosty, szybki przekąski, który doskonale nadaje się do zupy lub sałatki. Są chrupiące z zewnątrz i mają intensywny smak czosnku. Oto prosty przepis do ich przygotowania.
Składniki
- 1 bagietka
- 100 g masla
- sól do smaku
- Opcjonalnie: świeże zioła (np. pietruszka, bazylia)
Najnowsze ulotki
Procedura
Przełóż masło do miski i zmiel czosnek. Jeżeli wybierasz opcję z ziołami, drobno je posiekaj i dodaj do miski.
Wymieszaj masło z czosnkiem i (opcjonalnie) ziołami, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Bagietkę pokrój na kromki o grubości około 1,5 cm.
Każdą kromkę posmaruj przygotowaną masą czosnkowo-maślaną.
Ułóż posmarowane kromki na blaszce do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, aż grzanki będą chrupiące i zaczynają się rumienić.
Po upieczeniu, na gorące grzanki możesz posypać solą.
Grzanki czosnkowe podawaj najlepiej na gorąco.