REKLAMA

Źródło: Pixabay: Pezibear

Gofry bez masła - przepis bez laktozy

Jako osoba, która ogranicza ilość tłuszczu w diecie, długo szukałam idealnego przepisu na gofry bez masła. W końcu znalazłam ten przepis, który mi smakuje. Ciasto na te gofry jest lekkie i puszyste, dlatego robię je cały czas, zwłaszcza na przytulne śniadanie lub jako słodką przekąskę między posiłkami.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 230 ml Mleko sojowe (można zastąpić innym mlekiem roślinnym) Dodano do
  • 150 g Mąka Dodano do
  • 1 Tablespoon cukier Dodano do
  • 2 Tablespoon Olej (np. olej słonecznikowy) Dodano do
  • 1 Łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W dużej misce dobrze wymieszaj mleko sojowe, cukier i olej. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli przesiewaj mąkę przez sito, mieszając trzepaczką. Ten krok gwarantuje, że w cieście nie pozostaną grudki, a gofry będą wyjątkowo puszyste.

2. Krok

Pozostaw ciasto na około 5 minut, aby odpoczęło.

3. Krok

Rozgrzej gofrownicę i lekko nasmaruj ją olejem. Dzięki temu gofry nie będą przywierać i równomiernie się zrumienią.

4. Krok

Wlej ciasto gofrowe do gofrownicy i piecz każdego gofra przez około 3 do 4 minut, w zależności od tego, jak bardzo mają być brązowe. Gotowe gofry ułożyć na talerzu i udekorować świeżymi owocami, miodem lub cukrem pudrem według uznania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy