REKLAMA

Źródło: Pixabay: Pezibear

Gofry bez masła - przepis bez laktozy

Jako osoba, która ogranicza ilość tłuszczu w diecie, długo szukałam idealnego przepisu na gofry bez masła. W końcu znalazłam ten przepis, który mi smakuje. Ciasto na te gofry jest lekkie i puszyste, dlatego robię je cały czas, zwłaszcza na przytulne śniadanie lub jako słodką przekąskę między posiłkami.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 230 ml Mleko sojowe (można zastąpić innym mlekiem roślinnym) Dodano do
  • 150 g Mąka Dodano do
  • 1 Tablespoon cukier Dodano do
  • 2 Tablespoon Olej (np. olej słonecznikowy) Dodano do
  • 1 Łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W dużej misce dobrze wymieszaj mleko sojowe, cukier i olej. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli przesiewaj mąkę przez sito, mieszając trzepaczką. Ten krok gwarantuje, że w cieście nie pozostaną grudki, a gofry będą wyjątkowo puszyste.

2. Krok

Pozostaw ciasto na około 5 minut, aby odpoczęło.

3. Krok

Rozgrzej gofrownicę i lekko nasmaruj ją olejem. Dzięki temu gofry nie będą przywierać i równomiernie się zrumienią.

4. Krok

Wlej ciasto gofrowe do gofrownicy i piecz każdego gofra przez około 3 do 4 minut, w zależności od tego, jak bardzo mają być brązowe. Gotowe gofry ułożyć na talerzu i udekorować świeżymi owocami, miodem lub cukrem pudrem według uznania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy