Źródło: Vladimir Mironov from Canva
Gnocchi ze szpinakiem
Gnocchi ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań i regularnie włączam ten przepis do mojego cotygodniowego menu. Jest to nie tylko świetny sposób na dostarczenie zieleniny, ale także stanowi miłą odmianę od klasycznych dań z makaronem.
Składniki
- 500 g gnocchi
- 2 Łyżki Oliwa z oliwek
- 2 Goździki Czosnek
- 200 g Szpinak dla niemowląt
- 1⁄2 Filiżanka Tarty parmezan
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Podczas gdy gnocchi się gotują, podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Dodaj ząbki czosnku i smaż je, aż staną się aromatyczne. Ważne jest, aby uważać, aby czosnek się nie przypalił, ponieważ może nadać potrawie nieprzyjemny gorzki smak.
Następnie dodaj szpinak na patelnię i pozwól mu zmięknąć, ciągle mieszając. Szpinak się skurczy, więc nie martw się, jeśli wygląda na zbyt dużo.
Gdy szpinak będzie gotowy, gnocchi również powinny być ugotowane. Odcedź je i dodaj na patelnię ze szpinakiem. Dodaj starty parmezan i mieszaj, aż ciasto będzie lekko lepkie. Twoje gnocchi ze szpinakiem są już gotowe!
Posmakuj i dodaj sól i pieprz w razie potrzeby. Zwykle dodaję około pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki pieprzu, ale to kwestia osobistych preferencji.