Źródło: Oksana_Schmidt via iStockPhotos
Galaretka z pigwy według przepisu babci
Uwielbiam częstować moją rodzinę i przyjaciół galaretką pigwową z przepisu babci. Jest aromatyczna, słodka i zawsze przypomina mi te ciepłe i przytulne popołudnia w domu mojej babci. Zawsze wymaga trochę cierpliwości, ale rezultat jest tego wart za każdym razem!
Składniki
- 2 kg Quinces
- 2 l woda
- 1 kg cukier
- 2 ściśnięty Cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować galaretkę z pigwy, najpierw dokładnie umyj pigwy, aby usunąć puch. Następnie pokrój je na zgrubne kawałki - nie usuwaj rdzenia i szypułek, ponieważ nadają one galaretce naturalne wypełnienie pektynowe, które jest potrzebne do żelowania.
Umieść kawałki pigwy razem z wodą w dużym garnku i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pigwy na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż będą miękkie. Regularnie mieszaj, aby zapobiec przypaleniu.
Teraz odcedź miękkie pigwy przez ściereczkę do miski. Ważne: Nie wyciskaj pigwy, ponieważ może to spowodować zmętnienie galaretki. Następnie przykryj miskę i odstaw na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia odmierzyć sok i umieścić go w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować mieszaninę, stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a galaretka osiągnie pożądaną konsystencję. Wskazówka: Umieść niewielką ilość galaretki na zimnym talerzu i pozwól jej ostygnąć, aby sprawdzić, czy się żeluje.
Gotową galaretkę z pigwy wlać do wysterylizowanych słoików, gdy są jeszcze gorące i natychmiast zamknąć. Odwrócić je do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, aby wytworzyła się próżnia.