REKLAMA

Źródło: sanniely from Getty Images Signature

Francuskie trójkąty z dżemem

Ciastka w kształcie trójkątu, wykonane z francuskiego ciasta, które są wypełnione słodkim dżemem. Idealne na deser lub przekąskę! Przygotowanie jest proste i niezwykle szybkie.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

ciasto

  • 1 opakowanie mrożone ciasto francuskie Dodano do
  • 2 łyżki Mąka Dodano do
  • 1 jajko Dodano do

nadzienie

  • 200 gramy dżem truskawkowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

2. Krok

Rozkładamy ciasto francuskie na posypanej mąką powierzchni. Ciasto powinno być rozłożone na tyle dużo, aby utworzyć 6 kwadratów, które następnie będą składane na trójkąty.

3. Krok

Na środku każdego kwadratu wkładamy łyżkę dżemu truskawkowego.

4. Krok

Zawijamy kwadraty, tworząc trójkąty. Brzegi ciasta zlepiamy razem, aby dżem nie wydostał się podczas pieczenia.

5. Krok

Przygotowane trójkąty przekładamy na blachę. Smarujemy je rozbitym jajkiem.

6. Krok

Ciastka pieczemy około 15 minut lub do momentu, kiedy ciasto stanie się złote.

7. Krok

Pozwalamy ciastkom lekko ostygnąć przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy