Źródło: sanniely from Getty Images Signature
Francuskie trójkąty z dżemem
Ciastka w kształcie trójkątu, wykonane z francuskiego ciasta, które są wypełnione słodkim dżemem. Idealne na deser lub przekąskę! Przygotowanie jest proste i niezwykle szybkie.
Składniki
ciasto
- 1 opakowanie mrożone ciasto francuskie
- 2 łyżki Mąka
- 1 jajko
nadzienie
- 200 gramy dżem truskawkowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Rozkładamy ciasto francuskie na posypanej mąką powierzchni. Ciasto powinno być rozłożone na tyle dużo, aby utworzyć 6 kwadratów, które następnie będą składane na trójkąty.
Na środku każdego kwadratu wkładamy łyżkę dżemu truskawkowego.
Zawijamy kwadraty, tworząc trójkąty. Brzegi ciasta zlepiamy razem, aby dżem nie wydostał się podczas pieczenia.
Przygotowane trójkąty przekładamy na blachę. Smarujemy je rozbitym jajkiem.
Ciastka pieczemy około 15 minut lub do momentu, kiedy ciasto stanie się złote.
Pozwalamy ciastkom lekko ostygnąć przed podaniem.