REKLAMA

Źródło: Pixabay

Francuskie naleśniki

Tradycyjne, cienkie francuskie naleśniki, znane również jako crêpes, są szeroko znanym daniem na świecie. Idealne na słodki obiad, deser lub śniadanie. Wypełnij dżemem, czekoladą, owocami lub cokolwiek innego Ci się podoba.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 3 jajka Dodano do
  • 250 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 Łyżka cukru Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 500 ml mléka Dodano do
  • 2 łyżki masła + trochę do smażenia Dodano do
  • Opcjonalnie: dodatki do nadzienia jak dżem, czekolada owoce Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.

2. Krok

W osobnym naczyniu roztrzep jajka, a następnie dodaj je do mąki. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.

3. Krok

Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć powstawania grudek.

4. Krok

Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

5. Krok

Na rozgrzanej patelni rozpuść odrobinę masła, a następnie czerp garścią ciasto i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni.

6. Krok

Smaż każdy naleśnik do momentu, aż z jednej strony się zarumieni, a następnie przewróć go na drugą stronę.

7. Krok

Podawaj naleśniki na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy