Źródło: Pixabay
Francuskie naleśniki
Tradycyjne, cienkie francuskie naleśniki, znane również jako crêpes, są szeroko znanym daniem na świecie. Idealne na słodki obiad, deser lub śniadanie. Wypełnij dżemem, czekoladą, owocami lub cokolwiek innego Ci się podoba.
Składniki
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 Łyżka cukru
- szczypta soli
- 500 ml mléka
- 2 łyżki masła + trochę do smażenia
- Opcjonalnie: dodatki do nadzienia jak dżem, czekolada owoce
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
W osobnym naczyniu roztrzep jajka, a następnie dodaj je do mąki. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć powstawania grudek.
Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
Na rozgrzanej patelni rozpuść odrobinę masła, a następnie czerp garścią ciasto i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni.
Smaż każdy naleśnik do momentu, aż z jednej strony się zarumieni, a następnie przewróć go na drugą stronę.
Podawaj naleśniki na ciepło z ulubionymi dodatkami.