REKLAMA
Źródło: 4u4me from Getty Images
Fit Szarlotka
Pyszna, zdrowa wersja klasycznej szarlotki bez dodatku cukru. Idealna dla osób dbających o zdrową dietę czy są na diecie redukcyjnej.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
ciasto
- 1 szkło mąki razowej
- 1 szkło mąki owsianej
- 1⁄2 szkło stevii
- 1⁄2 szkło oliwy z oliwek
- 1 szkło mleka roślinnego
nadzienie
- 6 ks jabłek
- 1 szkło wody
- 2 łyżki cynamonu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W misce mieszamy składniki na ciasto. Gdy masa stanie się gładka, odkładamy ją na 30 minut do lodówki.
2. Krok
W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę i cynamon. Gotujemy do momentu aż jabłka zmiękną.
3. Krok
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i podziel na 2 połowy.
4. Krok
Umieść pierwsze ciasto na dnie formy, ułóż ugotowane jabłka na wierzchu ciasta i umieść drugie ciasto na wierzchu.
5. Krok
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy szarlotkę przez około 30 minut.
6. Krok
Po upieczeniu zostawiamy szarlotkę do ostygnięcia, po czym kroimy na porcje.