REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uFIFCRD_xqRlBPPMUd5P/1ebab023c87c9a9de6343ef37f6f87.jpeg)
Źródło: Pixabay: alipub
Fit chleb bananowy
Zdrowa i odżywcza alternatywa dla tradycyjnego chleba. Chleb bananowy jest pełen błonnika i białka, które nasycą nas na długi czas. Smakuje świetnie również następnego dnia, więc możemy go przygotować wcześniej i mieć szybkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 3 Kawałki Zgniłe banany
- 2 Kawałki duże jajka
- 60 gramy Grecki jogurt
- 30 mililitry Miód
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 240 gramy Mąka pełnoziarnista
- 50 gramy płatki owsiane
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Soda bikarbona
- 1 Szczypta Sól
- 15 g czekolada
- orzechy mielone
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę.
2. Krok
Rozgnieć banany w misce.
3. Krok
Dodaj jajka, jogurt, pokrojoną czekoladę, zmielone orzechy, miód i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.
4. Krok
Dodawaj stopniowo suche składniki i mieszaj.
5. Krok
Ciasto wylej do przygotowanej formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.
6. Krok
Pozwól bananowemu chlebowi ostygnąć przed krojeniem.