REKLAMA
Źródło: Pexels
Falafel
Chrupiący falafel z ciecierzycy to tradycyjne danie arabskie, które znalazło swoich zwolenników również w naszym kraju.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka turmeric v3
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka sól
- 1 Łyżka oliwy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie przez 12 godzin. Cebulę, czosnek i kolendrę drobno posiekaj i dodaj do miski. Do miski wsyp słodką paprykę, kumin, kurkumę, kminek, sól i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj zblendowaną ciecierzycę. Uformuj z ciasta kuleczki i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj falafel z ulubionymi dodatkami.