Źródło: MurzikNata from Getty Images
Eggnog z rumem
Tradycyjny ajerkoniak przygotowany w niekonwencjonalny sposób z rumem.
Składniki
- 5 kawałek żółtka jaj
- 1 kawałek Całe jajko
- 100 g Cukier puder
- 1 kawałek cukier waniliowy
- 200 ml Mleko
- 100 ml Bita śmietana
- 200 ml Ciemny rum
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce wymieszaj żółtka i całe jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Jest to ważny krok, ponieważ odpowiednio wymieszane jajka i cukier stanowią bazę dla likieru. Zalecam użycie elektrycznego miksera ręcznego, aby uzyskać idealnie gładki rezultat.
Wlej mleko i śmietanę do rondla i pozwól im się podgrzać na średnim ogniu, ale nie gotuj!
Wyłącz garnek z ognia i powoli wlej mieszaninę jajek do garnka, ciągle mieszając. Jest to nieco trudny proces, ale warto go wykonać. Stopniowe dodawanie mieszanki gwarantuje, że jajka nie zgęstnieją.
Umieść wszystko z powrotem na ogniu i gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, mieszając, aż mieszanina zgęstnieje.
Na koniec dodaj rum i dobrze wymieszaj.