REKLAMA

Źródło: MurzikNata from Getty Images

Eggnog z rumem

Tradycyjny ajerkoniak przygotowany w niekonwencjonalny sposób z rumem.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 5 kawałek żółtka jaj Dodano do
  • 1 kawałek Całe jajko Dodano do
  • 100 g Cukier puder Dodano do
  • 1 kawałek cukier waniliowy Dodano do
  • 200 ml Mleko Dodano do
  • 100 ml Bita śmietana Dodano do
  • 200 ml Ciemny rum Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W misce wymieszaj żółtka i całe jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Jest to ważny krok, ponieważ odpowiednio wymieszane jajka i cukier stanowią bazę dla likieru. Zalecam użycie elektrycznego miksera ręcznego, aby uzyskać idealnie gładki rezultat.

2. Krok

Wlej mleko i śmietanę do rondla i pozwól im się podgrzać na średnim ogniu, ale nie gotuj!

3. Krok

Wyłącz garnek z ognia i powoli wlej mieszaninę jajek do garnka, ciągle mieszając. Jest to nieco trudny proces, ale warto go wykonać. Stopniowe dodawanie mieszanki gwarantuje, że jajka nie zgęstnieją.

4. Krok

Umieść wszystko z powrotem na ogniu i gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, mieszając, aż mieszanina zgęstnieje.

5. Krok

Na koniec dodaj rum i dobrze wymieszaj.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy