REKLAMA
Źródło: yulia-bogdanova from Getty Images
Dżem z zielonych pomidorów
Dżem z zielonych pomidorów to doskonały dodatek do chleba, tostów lub jako słodki akcent do domowych ciast. Ten przepis jest prosty, ale efekt jest naprawdę oszałamiający.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 1 kg Zielone pomidory
- 1 kg cukier
- 2 szt Cytrynka
- 4 łyżeczki Ginger
- 1 łyżeczka sól
- 500 ml woda
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Zielone pomidory umyj, usuń szypułki i pokrój na małe kawałki.
2. Krok
W garnku wymieszaj pomidory, cukier, sok z limonki, imbir, sól i wodę.
3. Krok
Przynieś mieszankę do wrzenia, następnie obniż temperaturę i pozostaw do wolnego duszenia przez kolejne 90 minut.
4. Krok
Jeśli jest zbyt rzadki, pozwól mu gotować się dłużej. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej wody.
5. Krok
Gdy dżem jest gotowy, nalej go do sterylizowanych słoików, zamknij je i odwróć do góry dnem. Pozwól całkowicie ostygnąć.