REKLAMA

Źródło: yulia-bogdanova from Getty Images

Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów to doskonały dodatek do chleba, tostów lub jako słodki akcent do domowych ciast. Ten przepis jest prosty, ale efekt jest naprawdę oszałamiający.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg Zielone pomidory Dodano do
  • 1 kg cukier Dodano do
  • 2 szt Cytrynka Dodano do
  • 4 łyżeczki Ginger Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 500 ml woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zielone pomidory umyj, usuń szypułki i pokrój na małe kawałki.

2. Krok

W garnku wymieszaj pomidory, cukier, sok z limonki, imbir, sól i wodę.

3. Krok

Przynieś mieszankę do wrzenia, następnie obniż temperaturę i pozostaw do wolnego duszenia przez kolejne 90 minut.

4. Krok

Jeśli jest zbyt rzadki, pozwól mu gotować się dłużej. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej wody.

5. Krok

Gdy dżem jest gotowy, nalej go do sterylizowanych słoików, zamknij je i odwróć do góry dnem. Pozwól całkowicie ostygnąć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy