REKLAMA
Źródło: Wiktory from Getty Images
Dżem z pomidorów
Dżem z pomidorów to pomysłowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych słodkich dżemów. Ze swoim unikalnym słodko-kwaśnym smakiem i pięknym czerwonym kolorem jest to doskonałe uzupełnienie śniadania, ale także różnych deserów.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 1500 g pomidory
- 1000 g cukier
- 1 szt cytryna
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Pomidory obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy do garnka.
2. Krok
Dodajemy cukier i sok z cytryny, gotujemy na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
3. Krok
Następnie podnosimy temperaturę i gotujemy przez około 20 minut, aż mieszanina zgęstnieje.
4. Krok
Gotowy dżem wypełniamy do słoików.
5. Krok
Zamknijmy i pozostawmy do ostygnięcia. Trzymajmy dżem w chłodnym i ciemnym miejscu.