Dżem z pigwy
Ten przepis jest idealny dla tych, którzy chcą przepełnić swoją spiżarkę słodkim, owocowym przysmakiem. Dżem z pigwy to wyjątkowy dodatek do pieczywa na śniadanie lub różnych deserów. Kwasowo-słodki smak pigwy czyni ten dżem wyjątkowym!
Składniki
- 1 kg Pigwa
- 1 kg cukier
- 1 kg woda
- 1 szkło soku z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw dokładnie myjemy pigwy, a następnie je obieramy i usuwamy nasiona.
Obdarte owoce kroimy na drobne kawałki i umieszczamy w szerokim garnku, zalewając wodą.
Gotujemy pigwy na małym ogniu, aż staja się miękkie.
Następnie dodajemy cukier i sok z cytryny do miękkich owoców i gotujemy na małym ogniu, nie przerywając mieszania.
Gdy masa zaczyna gęstnieć i przypomina konsystencją dżem, zdejmujemy garnek z ognia.
Przygotowanego dżem przelewamy do sterylizowanych słoików, dokładnie zamykamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.