REKLAMA

Dżem z pigwy

Ten przepis jest idealny dla tych, którzy chcą przepełnić swoją spiżarkę słodkim, owocowym przysmakiem. Dżem z pigwy to wyjątkowy dodatek do pieczywa na śniadanie lub różnych deserów. Kwasowo-słodki smak pigwy czyni ten dżem wyjątkowym!

REKLAMA

Składniki

porcje
3
  • 1 kg Pigwa Dodano do
  • 1 kg cukier Dodano do
  • 1 kg woda Dodano do
  • 1 szkło soku z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw dokładnie myjemy pigwy, a następnie je obieramy i usuwamy nasiona.

2. Krok

Obdarte owoce kroimy na drobne kawałki i umieszczamy w szerokim garnku, zalewając wodą.

3. Krok

Gotujemy pigwy na małym ogniu, aż staja się miękkie.

4. Krok

Następnie dodajemy cukier i sok z cytryny do miękkich owoców i gotujemy na małym ogniu, nie przerywając mieszania.

5. Krok

Gdy masa zaczyna gęstnieć i przypomina konsystencją dżem, zdejmujemy garnek z ognia.

6. Krok

Przygotowanego dżem przelewamy do sterylizowanych słoików, dokładnie zamykamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy