REKLAMA

Dżem z pigwy

Ten przepis jest idealny dla tych, którzy chcą przepełnić swoją spiżarkę słodkim, owocowym przysmakiem. Dżem z pigwy to wyjątkowy dodatek do pieczywa na śniadanie lub różnych deserów. Kwasowo-słodki smak pigwy czyni ten dżem wyjątkowym!

REKLAMA

Składniki

porcje
3
  • 1 kg Pigwa Dodano do
  • 1 kg cukier Dodano do
  • 1 kg woda Dodano do
  • 1 szkło soku z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw dokładnie myjemy pigwy, a następnie je obieramy i usuwamy nasiona.

2. Krok

Obdarte owoce kroimy na drobne kawałki i umieszczamy w szerokim garnku, zalewając wodą.

3. Krok

Gotujemy pigwy na małym ogniu, aż staja się miękkie.

4. Krok

Następnie dodajemy cukier i sok z cytryny do miękkich owoców i gotujemy na małym ogniu, nie przerywając mieszania.

5. Krok

Gdy masa zaczyna gęstnieć i przypomina konsystencją dżem, zdejmujemy garnek z ognia.

6. Krok

Przygotowanego dżem przelewamy do sterylizowanych słoików, dokładnie zamykamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy