Dyniowy przysmak z duszoną wołowiną
Dyniowy przysmak to prawdziwy, klasyczny niedzielny obiad, który można cieszyć się przez cały rok. Jeśli dodamy do tego kluski polane sosem mięsnym, będzie to obiad z dziecinnymi wspomnieniami.
Składniki
- 300 g wołowina
- 2 szt The Onion
- sól i pieprz
- Porażka młota
- mielona czerwona papryka
- 1 szt dynia
- 500 ml mleko
- 2 szt liść laurowy
- olej roślinny
- świeży koperek
- 200 ml krem do gotowania
- mąka zwykła specjalna
- ocet
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw pokroiłem kawałki wołowiny na kawałki. Smażyłem dwie cebule na oleju do przejrzystości i dodałem mięso. Pozwoliłem mu dobrze nasiąknąć, dodałem sól, mielony czarny pieprz, mielone ziarno kminu i mieloną czerwoną paprykę, a całość zalałem około 3 dcl wody. Pozostawiłem go pod pokrywką do duszenia. Czasami dodawałem wodę, lubimy dużo soku. Pięknie się zagęszcza, więc nie trzeba go gęścić.
Podczas duszenia mięsa do miękkości, oczyściłem dużą dynię i zetrzełem ją na grubym tarce. Podsmażyłem ją na trochę oleju, posoliłem, zalałem mlekiem i wrzuciłem 2 liście laurowe.
Po około 15 minutach gotowania dodałem garść posiekanej kopru, cukier według smaku i śmietankę do gotowania. Po złych doświadczeniach z zasychaniem, dodaję ocet lub sok z cytryny dopiero po zdjęciu z ognia. Podajemy z kluskami, ewentualnie ugotowanymi ziemniakami. Smacznego 😋