Drożdżowy placek puddingowy
Czy też lubisz, gdy w ciastach i deserach jest dużo nadzienia? W tym drożdżowym placu z budyniem naprawdę nie oszczędziłam na nadzieniu
Składniki
Kosz
- 400 g Gładka mąka orkiszowa
- 1 opakowanie drożdże suszone
- 200 ml mleko
- 25 g Trzcina cukrowa
- 2 ks żółtko
- 80 g masło
- 1 łyżeczka Sól
Nadzienie
- 1 opakowanie budyń czekoladowy
- 400 ml mleko
- 20 g Słodzik
- 30 g czekolada
- 30 g masło
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotowujemy nadzienie. Pudding czekoladowy gotujemy w mleku z słodzikiem. Kiedy już jest gęsty, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy również masło.
Pudding przelewamy do miski, przykrywamy powierzchnię folią i odstawiamy do schłodzenia w lodówce.
Podgrzewamy mleko. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier, roztopione masło i żółtka. Mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto. Ja wyrabiałam ciasto ręcznie. Po wyrabianiu przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Podzielmy wyrośnięte ciasto na 2 równe części.
Rozwałkujemy ciasto w kształcie prostokąta, smarujemy połową nadzienia i zwijamy jak strudel. Postępujemy tak samo z drugą częścią ciasta.
Dwa powstałe fragmenty splatamy razem.
Przetłumaczyłem to na formę na biskupski chlebik.
Smarujemy jajkiem (ja użyłam tylko żółtka).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni. Pieczone było przez 25 minut, a potem przeniosłam warkocz na blachę i dopiekłam go przez kolejne 10-15 minut.