REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/GESSlMPmg0WbVagXe7QD/665057ae082e2559a5461565c80216.jpeg)
Źródło: Pixabay
Domowe chrupiące pikle z ogórków
Pikle, pyszne i takie chrupiące.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
Surowce
- 5 kg Ogórki kiszone
- 8 The Onion
- świeży koperek
Solanka
- 1 Deco
- 3 l woda
- 400 ml ocet
- 1⁄2 kg cukier
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Najpierw przygotuj solankę. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj ocet, cukier i deko. Dobrze wymieszaj, aby rozpuścić cukier. Zdjąć z ognia.
2. Krok
Dobrze oczyść ogórki, dobrym pomysłem jest pozostawienie ich namoczonych w wodzie przez 2 godziny, a następnie umycie ich. Przełóż umyte ogórki do czystych butelek. Do każdego słoika włóż kawałek kopru i kilka plasterków cebuli.
3. Krok
Zalać butelki solanką i szczelnie zamknąć. Gotować przez 7 minut w temperaturze 80 stopni. Wyjąć słoiki i pozostawić do ostygnięcia.