Źródło: Freepik
Domowe aioli, czyli dip czosnkowy
Aioli to aromatyczny sos czosnkowy o kremowej konsystencji. Ma wiele zastosowań i doskonale pasuje do dań takich jak frytki, sałatki, kanapki, hamburgery czy jako dip do warzyw.
Składniki
- 2 żółtka jaj
- drobno posiekane
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1⁄2 łyżeczki musztardy dijon
- sól do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
1. W małej misce lub blenderze umieść żółtka jaj, posiekany czosnek, sok z cytryny i musztardę dijon. Możesz również użyć miksera lub trzepaczki ręcznej.
2. Początkowo mieszaj składniki razem, a następnie stopniowo dodawaj olej roślinny, ciągle mieszając. Zaczynając od małych ilości, wlej olej powoli i równomiernie, aż sos zacznie gęstnieć.
3. Kontynuuj mieszanie i dodawanie oleju, aż uzyskasz pożądaną konsystencję aioli. Powinno to zająć około 10-15 minut.
4. Dopraw aioli solą do smaku. Możesz również dodać więcej soku z cytryny, jeśli preferujesz bardziej kwaśny smak.
5. Przełóż aioli do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce przez około 1-2 godziny, aby smaki się przegryzły.