REKLAMA
Źródło: ires007 from Getty Images
Czekoladowy tort w formie tortowej
Kremowy i aksamitny czekoladowy tort, upieczony w formie tortowej. Ten tort jest idealny na imprezy lub po prostu na odpoczynek po ciężkim dniu.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Ciasto
- 125 g cukier brązowy
- 100 g masło
- 200 g Ciemna czekolada
- 3 szt jajka
- 100 g mąka samozbrylająca
Polewka
- 200 g Ciemna czekolada
- 200 ml śmietana do ubijania
- biała czekolada
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Przygotuj i wysmaruj masłem formę do tortu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Krok
W małej patelni rozpuść masło i cukier, dodaj czekoladę i pozostaw do ostygnięcia.
3. Krok
Do czekoladowej mieszanki dodaj jajka i mąkę, wymieszaj i wlej do formy.
4. Krok
Ciasto włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut.
5. Krok
Podczas pieczenia ciasta, przygotuj polewę. Rozpuść ciemną czekoladę, dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka.
6. Krok
Przelej ciepły ciasto polewą i pozostaw do stężenia. Następnie rozpuść białą czekoladę i polej nią ciasto.