REKLAMA
Czekoladowe ciasteczka
Najlepsze czekoladowe ciasteczka
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 115 g masło
- 140 g cukier brązowy
- 1 szt jajko
- 1 szt Waniliowy cukier bourbon
- 160 g mąka zwykła specjalna
- 50 g kakao
- 1⁄2 łyżeczka Soda bikarbona
- Sól
- flawdropsy czekoladowe
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Pozwól masłu zmięknąć w temperaturze pokojowej i ubij go mikserem.
2. Krok
Dodajemy brązowy, waniliowy cukier i jajka i ubijamy jeszcze około 3-4 minuty.
3. Krok
W osobnym naczyniu mieszamy łyżką suche składniki (kakao, mąkę, sodę oczyszczoną i sól), a następnie stopniowo dodajemy je do masy masłowej.
4. Krok
Gdy otrzymamy zwartą masę, mieszamy ją jeszcze z kropelkami czekolady (około 1 łyżki zostawiamy na dekorację do posypania)
5. Krok
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na to kładziemy porcje lodów za pomocą łyżki do lodów i każdą spłaszczamy łyżką.
6. Krok
Każde ciastko przed pieczeniem posypujemy kropelkami czekolady i pieczemy w 170 C przez 10 minut.
7. Krok
Po upieczeniu pozostawiamy ciasteczka na blasze na 10 minut.