Źródło: FB: Milion przepisów na Pyszne ciasta
Ciasto 'Zemsta Teściowej'
Słodkie, pyszne i bardzo kremowe ciasto, znane również jako 'śmietanowiec'. Idealne na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe.
Składniki
Kruche ciasto:
- 125 g masla
- 160 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 ks cukier wanilinowy
- 4 ks żółtka
Wisnśnie w galaretce:
- 680 g wiśni w kompocie
- 3 ks galaretki wiśniowe
- 800 ml gorącej wody
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
Beza:
- 4 ks białka
- 180 g cukru
- 40 g migdałów
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszać mąkę, żółtka, pokrojone w kostkę masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkować i umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakłuć ciasto widelcem i włożyć z powrotem do lodówki na 20 minut.
Piec ciasto w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Odsączyć wiśnie.
Wsypać je do galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. Wymieszaną galaretkę wiśniową wylać na kruche ciasto i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Serek śmietankowy, mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę.
Następnie zmniejszyć obroty i powoli dodawać ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę, miksując aż do połączenia składników.
Rozprowadź masę na warstwie wiśni.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawać cukier i ubijać na wysokich obrotach.
Rozłóż bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta posypać migdałami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C i piec przez 60 minut.
Pozostaw bezy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Rozłóż bezy na cieście.