REKLAMA

Źródło: FB: Milion przepisów na Pyszne ciasta

Ciasto 'Zemsta Teściowej'

Słodkie, pyszne i bardzo kremowe ciasto, znane również jako 'śmietanowiec'. Idealne na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Kruche ciasto:

  • 125 g masla Dodano do
  • 160 g mąki Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 3 łyżki cukru Dodano do
  • 1 ks cukier wanilinowy Dodano do
  • 4 ks żółtka Dodano do

Wisnśnie w galaretce:

  • 680 g wiśni w kompocie Dodano do
  • 3 ks galaretki wiśniowe Dodano do
  • 800 ml gorącej wody Dodano do

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki Dodano do
  • 250 g serka mascarpone Dodano do
  • 3 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 2 łyżeczki żelatyny Dodano do
  • 60 ml gorącej wody Dodano do

Beza:

  • 4 ks białka Dodano do
  • 180 g cukru Dodano do
  • 40 g migdałów Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wymieszać mąkę, żółtka, pokrojone w kostkę masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

2. Krok

Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

3. Krok

Następnie rozwałkować i umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Krok

Nakłuć ciasto widelcem i włożyć z powrotem do lodówki na 20 minut.

5. Krok

Piec ciasto w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

6. Krok

Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Odsączyć wiśnie.

7. Krok

Wsypać je do galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. Wymieszaną galaretkę wiśniową wylać na kruche ciasto i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

8. Krok

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Serek śmietankowy, mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę.

9. Krok

Następnie zmniejszyć obroty i powoli dodawać ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę, miksując aż do połączenia składników.

10. Krok

Rozprowadź masę na warstwie wiśni.

11. Krok

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

12. Krok

Stopniowo dodawać cukier i ubijać na wysokich obrotach.

13. Krok

Rozłóż bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

14. Krok

Wierzch ciasta posypać migdałami.

15. Krok

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C i piec przez 60 minut.

16. Krok

Pozostaw bezy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Rozłóż bezy na cieście.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy