Źródło: oliwiaziolkowska from Getty Images
Ciasto z wiśniami i kremem mascarpone
To ciasto jest doskonałe na różne okazje, nie tylko na zwykły deser. Miałam wiele okazji do jego przygotowania i za każdym razem wychodziło perfekcyjnie. Mam nadzieję, że moje doświadczenie i wskazówki pomogą Ci w jego przygotowaniu.
Składniki
- 200 g ciastek digestive
- 100 g masla
- 500 g wiśni
- 250 g cukru
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki wody
- Wiśnie do dekoracji
- dżem wiśniowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozkrusz ciastka na drobne okruszki. Moja rada: łatwiej to zrobić, używając blendera.
W garnku rozpuść masło, dodaj do niego pokruszone ciastka i dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na spód formy do ciasta i wciśnij ją dłonią, aby był równy i mocny. Wstaw formę do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj wiśnie. Odsącz je z soku, a następnie wymieszaj z cukrem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut aż cukier się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
W misce wymieszaj serek mascarpone z kremówką. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do masy, dobrze mieszając, aby uniknąć grudek.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę, aby masa dobrze zastygła.
Posmaruj krem dżemem wiśniowym i udekoruj wiśniami.