REKLAMA

Źródło: oliwiaziolkowska from Getty Images

Ciasto z wiśniami i kremem mascarpone

To ciasto jest doskonałe na różne okazje, nie tylko na zwykły deser. Miałam wiele okazji do jego przygotowania i za każdym razem wychodziło perfekcyjnie. Mam nadzieję, że moje doświadczenie i wskazówki pomogą Ci w jego przygotowaniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 200 g ciastek digestive Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 500 g wiśni Dodano do
  • 250 g cukru Dodano do
  • 500 g serka mascarpone Dodano do
  • 200 ml śmietany kremówki Dodano do
  • 2 łyżki żelatyny Dodano do
  • 3 łyżki wody Dodano do
  • Wiśnie do dekoracji Dodano do
  • dżem wiśniowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozkrusz ciastka na drobne okruszki. Moja rada: łatwiej to zrobić, używając blendera.

2. Krok

W garnku rozpuść masło, dodaj do niego pokruszone ciastka i dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na spód formy do ciasta i wciśnij ją dłonią, aby był równy i mocny. Wstaw formę do lodówki na 30 minut.

3. Krok

W międzyczasie przygotuj wiśnie. Odsącz je z soku, a następnie wymieszaj z cukrem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut aż cukier się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.

4. Krok

W misce wymieszaj serek mascarpone z kremówką. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do masy, dobrze mieszając, aby uniknąć grudek.

5. Krok

Wstaw ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę, aby masa dobrze zastygła.

6. Krok

Posmaruj krem dżemem wiśniowym i udekoruj wiśniami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy