Źródło: Canva
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Ten cudowny rabarbarowy placek z budyniem jest doskonałym połączeniem słodkiego rabarbaru i delikatnego kremu budyniowego. Ponieważ rabarbar jest jednym z pierwszych plonów, które pojawiają się na wiosnę, ten placek jest wspaniałym sposobem na świętowanie nadejścia słonecznych dni.
Składniki
- 250 g mąka zwykła specjalna
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 100 g masło o temperaturze pokojowej
- 100 g cukier puder
- 1 szt cukier waniliowy
- 1 szt budyń waniliowy
- 500 g Rabarbar
- 500 ml mleko
- 1 szt jajko
- 4 łyżka stołowa cukier
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce wymieszaj masło, cukier puder, jajka i cukier waniliowy. Dodaj powstałą mieszankę do suchej mieszanki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj kilka łyżek wody.
Często wywałkuj na obsypanej mąką desce i przenieś do natłuszczonej formy na ciasto. Utwórz z niego równą warstwę, która pokryje dno i boki formy.
Rozłóż rabarbar na cieście w formie do tarty.
Mieszanka puddingowa wymieszaj z 4 łyżkami cukru. Przygotuj pudding z mleka i mieszankę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Gorący pudding nalej na rabarbar w formie do ciasta.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piecz przez około 45 minut.