REKLAMA

Źródło: Canva

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ten cudowny rabarbarowy placek z budyniem jest doskonałym połączeniem słodkiego rabarbaru i delikatnego kremu budyniowego. Ponieważ rabarbar jest jednym z pierwszych plonów, które pojawiają się na wiosnę, ten placek jest wspaniałym sposobem na świętowanie nadejścia słonecznych dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 250 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 100 g masło o temperaturze pokojowej Dodano do
  • 100 g cukier puder Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do
  • 1 szt budyń waniliowy Dodano do
  • 500 g Rabarbar Dodano do
  • 500 ml mleko Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 4 łyżka stołowa cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

2. Krok

W drugiej misce wymieszaj masło, cukier puder, jajka i cukier waniliowy. Dodaj powstałą mieszankę do suchej mieszanki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj kilka łyżek wody.

3. Krok

Często wywałkuj na obsypanej mąką desce i przenieś do natłuszczonej formy na ciasto. Utwórz z niego równą warstwę, która pokryje dno i boki formy.

4. Krok

Rozłóż rabarbar na cieście w formie do tarty.

5. Krok

Mieszanka puddingowa wymieszaj z 4 łyżkami cukru. Przygotuj pudding z mleka i mieszankę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

6. Krok

Gorący pudding nalej na rabarbar w formie do ciasta.

7. Krok

Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piecz przez około 45 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy