REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/QXz2s4vD9TO94rV2onDY/749ff5988ab3041c217d7b4d82504e.jpeg)
Źródło: zita-stankovas-images from Canva
Ciasto z mascarpone i malinami
Doskonałe i proste ciasto z mascarpone i malinami.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Hull:
- 200 g ciasteczka maślane
- 110 g masło
Nadzienie:
- 500 g twaróg
- 200 g mascarpone
- 160 g cukier puder
- 1 szt jajko
- 3 krople esencja waniliowa
- 1 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna
Warstwa malinowa:
- 500 g maliny
- 3 łyżka stołowa Trzcinowy cukier
- Żelatyna
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Rozkruszamy ciasteczka i dodajemy do nich masło.
2. Krok
Formę do pieczenia wyłożymy papierem do pieczenia.
3. Krok
Wkładamy do niego podstawę z ciasteczek.
4. Krok
W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia.
5. Krok
Krem wlewamy na korpus i pieczemy w 150°C przez około 40 minut.
6. Krok
Po upieczeniu go pozostawimy do ostygnięcia.
7. Krok
Warstwa malin: maliny wkładamy do garnka, dodajemy cukier i nalewamy 300 ml wody.
8. Krok
Pozwól mieszance dojść do wrzenia, przecedź i zrób żelatynę z malinowej podstawy według instrukcji.
9. Krok
Do gotowej żelatyny dodajemy maliny, ale tylko delikatnie mieszamy, aby się całkowicie nie rozbiły i wlewamy na sernik.