Ciasto z herbatnikami, masą krówkową i mascarpone
Ciasto z herbatnikami i masą krówkową z mascarpone to połączenie klasycznego ciasta herbatnikowego z ukochaną przez wszystkich masą krówkową. Łączy w sobie słodkość krówek ze świeżością serka mascarpone. Możemy je przygotować na wiele okazji!
Składniki
- 2 paczki herbatników
- 200 g masla
- 500 g sera mascarpone
- 500 g kajmaku
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki żelatyny
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpuść masło i zalej nim zmiażdżone herbatniki. Wymieszaj do momentu, aż wszystkie herbatniki będą dobrze pokryte masłem. Następnie wylej masę na dno tortownicy i wyrównaj.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody i odstaw do wystygnięcia. Podczas tego czasu możesz przygotować masę krówkową.
W misce wymieszaj kajmak, ser mascarpone, cukier puder i esencję waniliową. Kiedy masa będzie już gładka, dodaj do niej wystudzoną żelatynę i dobrze wymieszaj.
Masę krówkową wylej na ciasto i wyrównaj.
Ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a następnie podawaj pokrojone na porcje.