REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/PkqsUkDEiXZSAYHL1Y8C/f38f6ed3f37d86d68f55dd5abdece3.jpeg)
Ciasto z dyni
Fit placek z dyni, zdrowy jesienny deser.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Często
- 200 g mąki bezglutenowej
- 60 g skrobi kukurydzianej
- 60 g mąka owsiana
- 40 g Białej mąki z nasion chia
- 3 g sól
- 200 g Tłuszcz
- 1 jajko
- 10 ml ocet jabłkowy
- 120 ml woda
Nadzienie dyniowe
- 490 g puree z hokkaido
- 120 g mleko sojowe
- 2 jajka
- 50 g cukier kryształ
- 100 g Brązowy cukier
- 1 łyżeczka Cynamon
- 1⁄4 łyżeczka Ginger
- 1⁄4 łyżeczka Gałka muszkatołowa
- 1⁄4 łyżeczka sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Najpierw wymieszamy wszystkie suche składniki i tłuszcz na ciasto w misce. W drugiej misce wymieszamy jajko, ocet i wodę.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/PkqsUkDEiXZSAYHL1Y8C/b8cadef68b81dcb46a8e49921e8881.jpeg)
Źródło: Youtube
2. Krok
Wlejemy płynną mieszaninę do ciasta i przetworzymy. Ciasto cienko wałkujemy za pomocą folii.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/PkqsUkDEiXZSAYHL1Y8C/38b9dc4ce339d97a051173342c86c1.png)
Źródło: Youtube
3. Krok
Przełożyć ciasto do wyższej formy do pieczenia, przykryć folią aluminiową. Obłożyć go suchą fasolą i piec w 180 stopniach przez 10 minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/PkqsUkDEiXZSAYHL1Y8C/4f85d64e37ebab80721ece457e0ea7.jpeg)
Źródło: Youtube
4. Krok
Na razie mieszamy nadzienie w misce. Wszystkie składniki na nadzienie dobrze mieszamy razem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/PkqsUkDEiXZSAYHL1Y8C/e69fa66c72bcaa85ffcf8d6a90fe4d.png)
Źródło: Youtube
5. Krok
Wlewamy nadzienie na uprzednio pieczone ciasto i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przy 180 stopniach przez 35 minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/PkqsUkDEiXZSAYHL1Y8C/9a808714c591aa359fc431f960bc07.png)
Źródło: Youtube