Ciasto Snikers
Lekkie, całkiem prosty czekoladowy ciastko z orzechami arachidowymi przypominający Snickers w znacznie zdrowszej wersji 🤤🤤🤤
Składniki
- 4 jajko
- 4 łyżka stołowa cukier kokosowy
- 6 łyżka stołowa woda
- 2 łyżka stołowa olej
- 2 łyżka stołowa kakao
- 3 łyżka stołowa mąka orkiszowa
- 1⁄2 pakiet proszek do pieczenia
- 200 g pasta dla dzięcioła
- 4 łyżka stołowa krem orzechowy
- 250 g twaróg
- 250 ml bita śmietana
- 1 łyżka stołowa mascarpone
- 1 bal cukier waniliowy
- 100 g Ciemna czekolada
Najnowsze ulotki
Procedura
Jajka ubijamy z cukrem na piane (co najmniej 5'), dodajemy wodę, olej, kakao i dobrze mieszamy, dodajemy odważoną mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką, pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 175°C przez 15' (sprawdzamy szpatułką), pozostawiamy do ostygnięcia.
Do karmelu mieszamy pastę z daktyli z masłem orzechowym i wodą, powinna powstać nam mniej lub bardziej gładka konsystencja (nie zbyt rzadka), ale, aby ją można było trochę rozsmarować (dodajemy wodę według potrzeb do pożądanej konsystencji), smarujemy na czekoladowym korpusie, dodajemy drobno pokrojone orzechy arachidowe.
Do kremu wymieszamy ser ricotta z 150ml śmietany i mascarpone oraz cukrem waniliowym, ubijamy do sztywności mikserem, następnie nakładamy na karmelową warstwę.
Resztę 100ml śmietanki podgrzewamy w garnku (nie może wrzeć), dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkości, smarujemy kremem i zostawiamy w lodówce przez noc.