REKLAMA

Źródło: Pexels

Ciasto Red Velvet

Przepis na prawdziwe ciasto Red Velvet to nie bułka z masłem, ale z tym przepisem na pewno się uda. Nie tylko świetnie smakuje, ale bogata czerwień sprawia, że jest wizualnie oszałamiający.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Składniki na ciasto

  • 2 kubki Mąka Dodano do
  • 2 łyżka stołowa kakao Dodano do
  • 1 Łyżka Soda oczyszczona Dodano do
  • 12 łyżeczka Sol' Dodano do
  • 1 filiżanka Cukier kryształ Dodano do
  • 12 kubki Oleje Dodano do
  • 2 element jajko Dodano do
  • 1 kubki Biały jogurt Dodano do
  • 14 filiżanka czerwony barwnik Dodano do
  • 1 Łyżka Ekstrakt waniliowy Dodano do
  • 14 Filiżanka kwasu jabłkowego Dodano do

Składniki na nadzienie

  • 225 g Miękki twaróg Dodano do
  • 110 g masło Dodano do
  • 2 kubki Cukier puder Dodano do
  • 1 Łyżka Ekstrakt waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i natłuść formę do ciasta. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i sól. W innej misce wymieszaj cukier, olej, jajka, jogurt, barwnik, ekstrakt waniliowy i kwas jabłkowy. Dodaj suche składniki do mokrych i mieszaj, aż masa będzie gładka. Wlej ciasto do formy i piecz przez około 35-40 minut lub do momentu, gdy patyczek do szaszłyków będzie czysty. Pozostaw ciasto do ostygnięcia. Aby przygotować nadzienie, wymieszaj twaróg, masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy na gładką masę. Podzielić ciasto na 2-3 warstwy i rozprowadzić nadzienie pomiędzy każdą z nich. Na koniec udekoruj powierzchnię ciasta nadzieniem lub świeżymi owocami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Deser

1518 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy