Źródło: Canva
Ciasto rabarbarowe
Składniki
Często
- 225 g mąka zwykła specjalna
- 75 g cukier kryształ
- 1⁄2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 100 g masło
- 1 szt jajko
Zawartość
- 500 g rabarbar
- 165 g cukier
- 1 łyżeczka esencja waniliowa
Kruszyna
- 180 g gruba mąka
- 120 g masło
- 80 g cukier
Najnowsze ulotki
Procedura
Do miski wsypujemy suche składniki na ciasto - mąka, cukier, proszek do pieczenia.
Dodajemy do nich jajko i roztopione masło.
Ręcznie mieszamy półtwarde ciasto.
Formę do pieczenia smarujemy i posypujemy grubą mąką. Ciasto można włożyć do formy i ugniatać rękami, nie trzeba się z tym specjalnie bawić.
Szarlotkę z rabarbarem i kruszonką pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie z rabarbaru. Odcinamy końce rabarbaru i delikatnie go obieramy. Następnie kroimy go na kostki i posypujemy cukrem i ekstraktem waniliowym.
Mąka typu pełnoziarnistego i cukier mieszamy razem. Dodajemy do nich pokrojone masło i mieszamy je palcami do uzyskania sypkiej masy.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy rabarbarem bez soku i okruszkami.
Tak przygotowany szarlotka rabarbarowa z kruszonką pieczemy razem jeszcze przez 35 minut.