REKLAMA

Źródło: Canva

Ciasto rabarbarowe

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Często

  • 225 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 75 g cukier kryształ Dodano do
  • 12 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do

Zawartość

  • 500 g rabarbar Dodano do
  • 165 g cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka esencja waniliowa Dodano do

Kruszyna

  • 180 g gruba mąka Dodano do
  • 120 g masło Dodano do
  • 80 g cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Do miski wsypujemy suche składniki na ciasto - mąka, cukier, proszek do pieczenia.

2. Krok

Dodajemy do nich jajko i roztopione masło.

3. Krok

Ręcznie mieszamy półtwarde ciasto.

4. Krok

Formę do pieczenia smarujemy i posypujemy grubą mąką. Ciasto można włożyć do formy i ugniatać rękami, nie trzeba się z tym specjalnie bawić.

5. Krok

Szarlotkę z rabarbarem i kruszonką pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20 minut.

6. Krok

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie z rabarbaru. Odcinamy końce rabarbaru i delikatnie go obieramy. Następnie kroimy go na kostki i posypujemy cukrem i ekstraktem waniliowym.

7. Krok

Mąka typu pełnoziarnistego i cukier mieszamy razem. Dodajemy do nich pokrojone masło i mieszamy je palcami do uzyskania sypkiej masy.

8. Krok

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy rabarbarem bez soku i okruszkami.

9. Krok

Tak przygotowany szarlotka rabarbarowa z kruszonką pieczemy razem jeszcze przez 35 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy