REKLAMA
Ciasto rabarbarowe z serem
Przepis na pyszne i słodkie ciasto rabarbarowe z serem.
REKLAMA
Składniki
porcje
90
Dla ciasta:
- 200 g Mąki półgrube
- 125 g masło
- 75 g cukier puder
- szczypta soli
- 1 szt jajko
Dla treści:
- 250 g sera twarogowego
- 100 g kwaśna śmietana
- 1 żółtko
- 100 g cukier kryształ
- 1 bal Waniliowego budyniu w proszku
- 1 Łyżka Kukurydzianego skrobiu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
12 min.
1. Krok
Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj masło, jajka i zagnieć ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż na pół godziny do lodówki.
2. Krok
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Ser biały mieszamy z kwaśną śmietaną, żółtkiem, cukrem, budyniem waniliowym w proszku i skrobią kukurydzianą.
3. Krok
Często przekładamy na natłuszczoną formę do pieczenia i smarujemy ją nadzieniem.
4. Krok
Na placek kładziemy oczyszczony i pokrojony rabarbar.
5. Krok
Rabarbarowy deser z serem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35-40 minut.