REKLAMA

Źródło: Youtube

Ciasto pychotka idealne do kawy

Przepis na ciasto pychotka jest prosty, a sam wyrób jest wilgotny i puszysty. Z podanych składników otrzymasz około 8 porcji.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 4 jajka Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodano do
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier.

2. Krok

2. Żółtka wymieszaj z olejem i mlekiem.

3. Krok

3. Do masy z żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość wymieszaj.

4. Krok

4. Do ciasta dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj łyżką.

5. Krok

5. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Krok

6. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 30-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru i wierzch będzie sprężysty.

7. Krok

7. W międzyczasie przygotuj budyniowy krem. Według instrukcji na opakowaniu ugotuj budyń waniliowy, następnie wystudź.

8. Krok

8. W osobnym garnku zagotuj wodę i cukier pudru, mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści.

9. Krok

9. Wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj budyń waniliowy. Następnie połóż drugą połowę ciasta.

10. Krok

10. Wierzch ciasta polij gorącym syropem z cukru pudru i wody.

11. Krok

11. Odstaw ciasto na kilka godzin, aby przegryzło się smakiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy