Źródło: Youtube
Ciasto pychotka idealne do kawy
Przepis na ciasto pychotka jest prosty, a sam wyrób jest wilgotny i puszysty. Z podanych składników otrzymasz około 8 porcji.
Składniki
- 4 jajka
- 1 szkło cukru
- 1 szkło mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier.
2. Żółtka wymieszaj z olejem i mlekiem.
3. Do masy z żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość wymieszaj.
4. Do ciasta dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
5. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 30-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru i wierzch będzie sprężysty.
7. W międzyczasie przygotuj budyniowy krem. Według instrukcji na opakowaniu ugotuj budyń waniliowy, następnie wystudź.
8. W osobnym garnku zagotuj wodę i cukier pudru, mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści.
9. Wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj budyń waniliowy. Następnie połóż drugą połowę ciasta.
10. Wierzch ciasta polij gorącym syropem z cukru pudru i wody.
11. Odstaw ciasto na kilka godzin, aby przegryzło się smakiem.