REKLAMA

Ciasto na pizzę jak z pizzerii

Toepis na doskonałe ciasto na pizzę, które smakuje tak, jak w najlepszejizzerii. Jest chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie i elastyczne wewnątrz. Możesz je przygotować samodzielnie w domu, bez konieczności zamawiania z dostawy.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 7 g suchych drożdży Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 325 ml ciepłej wody Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W małej misce wymieszaj suchye drożdże, cukier i 125 ml ciepłej wody. Odstaw na 5-10 minut, aż drożdże się aktywują i powstanie pianka na powierzchni.

2. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj aktywowane drożdże i resztę ciepłej wody. Dodaj również oliwę z oliwek.

3. Krok

Zagniataj ciasto ręką lub za pomocą miksera z hakiem przez około 5-7 minut, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i nie klejące się do rąk. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej wody; jeśli jest zbyt wilgotne, dodaj trochę więcej mąki.

4. Krok

Przełóż ciasto do miski posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

5. Krok

Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je z miski i umieść na lekko oprószonej mąką powierzchni. Delikatnie zagniataj je kilka razy, aby usunąć powietrze.

6. Krok

Podziel ciasto na dwie równe części i uformuj z nich kulki.

7. Krok

Odstaw kulki na blat lub deskę, przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 15-20 minut, aby odpoczęły i się rozluźniły.

8. Krok

Po upływie czasu ciasto jest gotowe do uformowania pizzy. Rozwałkuj każdą kulę na okrągłą lub prostokątną formę o preferowanej grubości.

9. Krok

Nałóż ulubione składniki na ciasto - sos pomidorowy, ser, warzywa, mięso, owoce morza itp.

10. Krok

Przed pieczeniem nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (najlepiej powyżej 250°C) przez co najmniej 30 minut.

11. Krok

Włóż pizzę na rozgrzaną blachę do pieczenia lub kamień do pizzy w piekarniku i piecz przez około 10-15 minut lub aż ciasto będzie chrupiące, a składniki dobrze upieczone i roztopione.

12. Krok

Po upieczeniu wyjmij pizzę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć przez chwilę przed pokrojeniem i podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy