REKLAMA
Źródło: FB: Najlepsze przepisy na OBIAD
Ciasto na maślance
REKLAMA
Składniki
porcje
15
Ciasto:
- 21⁄2 Okulary mąki
- 1 szkło cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkło maślanki
- 1⁄2 Okulary oleju
- 3 ks jajka
- 400 g porzeczek
Kruszonka:
- 1⁄4 Okulary cukru
- 3⁄4 Okulary mąki
- 60 g zimnego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Obrać porzeczki z szypułek. Umyj je i odsącz.
2. Krok
Przesiej mąkę i proszek do miski. Dodać jajka i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto.
3. Krok
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem i wyłożyć przygotowane ciasto. Posypać porzeczkami.
4. Krok
Składniki na kruszonkę posiekać nożem i zagnieść. Posyp nią ciasto.
5. Krok
Piec ciasto w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
6. Krok
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.