REKLAMA

Źródło: IngridHS from Getty Images

Ciasto makowe z kruszonką

Pyszne ciasto makowe z kruszonką, które świetnie komponuje się z kawą lub herbatą.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Ciasto:

  • 250 g Gładka mąka Dodano do
  • 150 g Kasza manna cukier Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • 12 łyżki Proszek do pieczenia Dodano do
  • 125 g Masło Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Nadzienie:

  • 200 g Mielony mak Dodano do
  • 120 g Cukier Dodano do
  • 200 ml Mleko Dodano do
  • 1 kawałek cukier waniliowy Dodano do

Okruchy:

  • 100 g Gładka mąka Dodano do
  • 70 g Cukier Dodano do
  • 60 g Masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania ciasta. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka i zmiękczone masło i wyrób na gładkie ciasto. Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i umieść je w natłuszczonej formie.

2. Krok

Przygotujmy nadzienie. Wymieszaj mak z cukrem i wlej mleko. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj. Rozłóż nadzienie równomiernie na cieście.

3. Krok

Na koniec kruszonka. Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj masło, aby uzyskać grubą kruszonkę. Posyp nią nadzienie makowe.

4. Krok

Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut lub do uzyskania złotego koloru. Pozostawić do ostygnięcia przed podaniem, najlepiej podawać miękkie, ale nie gorące.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy