REKLAMA

Źródło: IngridHS from Getty Images

Ciasto makowe z kruszonką

Pyszne ciasto makowe z kruszonką, które świetnie komponuje się z kawą lub herbatą.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Ciasto:

  • 250 g Gładka mąka Dodano do
  • 150 g Kasza manna cukier Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • 12 łyżki Proszek do pieczenia Dodano do
  • 125 g Masło Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Nadzienie:

  • 200 g Mielony mak Dodano do
  • 120 g Cukier Dodano do
  • 200 ml Mleko Dodano do
  • 1 kawałek cukier waniliowy Dodano do

Okruchy:

  • 100 g Gładka mąka Dodano do
  • 70 g Cukier Dodano do
  • 60 g Masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania ciasta. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka i zmiękczone masło i wyrób na gładkie ciasto. Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i umieść je w natłuszczonej formie.

2. Krok

Przygotujmy nadzienie. Wymieszaj mak z cukrem i wlej mleko. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj. Rozłóż nadzienie równomiernie na cieście.

3. Krok

Na koniec kruszonka. Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj masło, aby uzyskać grubą kruszonkę. Posyp nią nadzienie makowe.

4. Krok

Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut lub do uzyskania złotego koloru. Pozostawić do ostygnięcia przed podaniem, najlepiej podawać miękkie, ale nie gorące.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy