REKLAMA

Źródło: Alex Donin foodphotographer from Canva

Ciasto Linzer

Świąteczne ciasto linzer, które jest wypełnione dżemem.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 330 gramy Zwykła mąka Dodano do
  • 200 gramy Masło Dodano do
  • 130 gramy cukier puder Dodano do
  • 2 kawałek jajka Dodano do
  • Skórka z cytryny Dodano do
  • 1 kawałek cukier waniliowy Dodano do
  • Marmolada do nadzienia Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Przygotować ciasto z podanych składników. Mąkę, masło, cukier, jajka, skórkę z cytryny i cukier waniliowy dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.

2. Krok

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować wierzch i spód ciasta. Umieść spód w natłuszczonej formie i posmaruj dżemem. Przenieś górną część ciasta na ciasto. Osobiście lubię dzielić wierzch ciasta na paski i układać je w kształt kratki.

3. Krok

Piec ciasto Linzer w piekarniku rozgrzanym do 180°C do uzyskania złotego koloru, około 20 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy